16 Mart 2018 Cuma

SEÇİMLER DEMOKRATİK ZEMİNDE DEĞİLSE BOYKOT SEÇENEKTİR


AKP’nin diğer anlamda Erdoğan’ın her şart altında kazanmasına programlanmış sandık ve seçim güvenliğini tümden yok eden ittifak yasasıyla ile erken seçimlerin yapılacağı artık ayan beyan ortada.

İttifak yasasının TBMM’den geçişi öncesi ve sonrasında CHP Milletvekilleri Selin Sayek Böke ile  Haluk Pekşen’in açıklamaları erken genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine boykot hususunu gündeme taşıdı.

Seçimleri boykot edilmesi gerektiğini ilk önce Haluk Pekşen seslendirdi 7 Mart’ta düzenlediği basın toplantısında “Türkiye’de sandık ve seçim güvenliğinin ortadan kalktığını söyleyen Pekşen, “AKP eliyle hukuk çökertilmiştir. Sahte seçmen kayıtlarıyla olmayan seçmenler yaratılmıştır. Bu şartlar altında yapılacak bir seçim şaibelidir ve hukuksuzluğu meşrulaştırmaktan başka bir işe yaramaz. Bu seçimler boykot edilmelidir.” dedi. 


Seçmen ve sandık güvenliğini tümden yok eden ittifak yasasının 12 Mart’ta bir gece yarısı baskını ile TBMM’den geçtiği vakitlerde Selin Sayek Böke, Twitter hesabından mesaj paylaştı. “Dün gece adil ve güvenli seçim yok edildi. Ya izleyeceğiz ya da gerçek bir seçimin asgari koşulları sağlanana dek boykot ve/veya çekilme seçeneklerini ele alacağız. Karar hepimizin!” diyerek Haluk Pekşen’in görüşlerine katıldı.


Daha sonra açıklamasına açıklık getiren Böke “Biz seçmenimize güveniyoruz AKP ve kurduğı seçim mekanizmasına güvenmiyoruz.Mesele bu gün seçimi boykot kararı alma meselesi değil,mesele güvenli seçim için Meclis çalışmalarından çekilmekten seçim boykotuna tüm seçenekleri değerlendirme meselesidir.” diyerek geniş çaplı bir mücadele yolu önerdi.

Bu söylemleri dile getirenlerin CHP parti meclisi üyeleri ve milletvekili kimliği taşıması çok önemliydi öylede oldu.                                                              İttifak yasası ile seçimlerin güvenilir olmaktan çıkmasının doğal sonucu olarak muhalefetin önde gelen isimlerinin sandıksal bir gösteride yer almaktansa seçimlere hiç katılmama isteğini yani boykotu ülke gündemine taşıdı.

Boykot bir sivil itaatsizlik eylemidir. Evde yan gelip yatma eylemi asla değildir. Seçimleri boykot,belki de seçim kampanyasından daha da zor olan bir eylem türüdür. Hazırlık,moral,kitleleri yönlendirme,ya kazanırsak söylemine karşı sorumluluğu alma bunu izah etme toplumsal desteği alarak matematiksel çoğunluğu boykota yönlendirme gibi daha bir çok yöntemleri beraberinde taşıyan ciddi bir eylemdir.

Boykotun başarı olup sandıksal gösteriye katılımın çok düşük seviyelerde kalması,elbette sözde seçim kazanan Diktatoryal yapıyı zora sokacak ve meşrutiyetini tüm dünyada sorgulanır hale getirecektir.

Boykot ve benzeri eylem önerilere, Kemal Kılıçdaroğlu gibi “kazanacağımız seçimi neden boykot edelim ki” diyerek karşı çıkmak siyasal mücadele geçmişi olmayan mücadele çeşitliliğine sahip olmayan siyasi kişilerin söyleyebileceği sözdür.


Sanki girdiği sekiz seçimi kaybeden,16 Nisan referandumunda YSK eliyle yapılan hileye gerektiği gibi karşı durmayarak ülkenin bu günkü duruma
gelmesinde katkısı olan kendisi değilmiş gibi “kazanacağımız seçimi neden boykot edelim ki” demesine belki de kendiside için/için gülmüştür.

CHP bu güne kadar Erdoğan’ın “ben yaptım oldu” türünden saymakla bitmez gayri meşru uygulamalarına karşı pasif tutumundan dolayı denetim mekanizmalarını çalıştıramamıştır. Bu yüzden CHP’nin kurumsal genel başkanından ciddi bir dik duruş beklenmesin.

Boykot,tıkanan mekanizmaları açan bir yol yöntem olabilir olurda. Yalnız boykot söylemi bireysel çıkışlardan ziyade siyasal yapıların ki bu yapı ittifak adı altında Erdoğan himayesine girmeyen diğer tüm siyasi partiler ve STK’ların katılımı ile oluşturulan yapıdır.Eğer ki seçimler demokratik zeminde şeffaf eşit adil şartlarda yapılmıyorsa güven tamamen kaybolmuşsa boykot bir seçenektir.



Ü




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder